Dualbandová radiostanice PMR/2m – QUANSHENG TG-UV2


tg-uv2-malejJelikož, mě moje vysílačka už nějakou dobu zlobí, rozhodl jsem se moje PMRko obměnit. Uvažoval jsem o jiné PMR stanici, měl jsem vyhlídnuto buďto mnou oblíbené Cobry nebo něco od Inteku. S Jardou jsme probírali co by mohlo bejt nejlepším řešením. Začala se mi líbit možnost pořídit vysílačku dualbandovou, která se dá použít jak v pásmu PMR, které nyní používáme, tak i v pásmu 2m (rovněž mezi padáčkáři hojně používané pásmo).

Jarda měl půjčenou Kenwood TH-F7, moc pěkná mašinka, ale cena přes 8 tisíc je poměrně dost. Naštěstí řešení existuje. Prakticky všechno se dneska dělá v Číně a radiostanice nejsou výjimkou. Někdy v podstatě z jedné linky sjíždějí výrobky značkové i neznačkové. Za rozumnej peníz okolo 2400,- se dá sehnat kvalitní dualbandová a prověřená radiostanice.

V současné době to jsou např. WOUXUN KG-UVD1P a QUANSHENG TG-UV2.

Já jsem nakonec pořídil QUANSHENG TG-UV2

Jedná se o radiostanici dualbandovou, tzn. že dokáže pracovat ve dvou pásmech najednou. Může být tedy najednou ve spojení se stanicí PMR i dvoumetrem. Jedna ze dvou zvolených frekvencí je stanovena pro příjem i pro vysílání, druhá je pro příjem. Pokud chcete reagovat na provoz na druhé frekvenci, lze je jednoduše přepnout.

Na této radiostanici lze samozřejmě naladit jakýkoliv PMR kanál včetně všech PMR subkanálů (CTCSS subtónů). Zajímavá vychytávka je funkce odposlechu subtónu. Stačí mít naladěn příslušný PMR kanál a stanice si požadovaný subkanál (CTCSS subtón) po zaklíčování protistanice sama odposlechne a vy si jej jednoduše uložíte. Není tedy nutné používat žádné tabulky pro frekvence PMR subkamálů.

Výkon stanice je možné nastavit na 1W/2,5W/5W, což přináší i pro PMR výhody. Příslušenství lze použít stejné jako pro Kenwood.

tg-uv2-sada tg-uv2-vysilacka

Nyní řeším nějaký rozumný handsfree. Se stanicí je jedno dodáváno, ale mě vyhovuje pouze klíčování v ruce bez špuntíku do ucha. Tak snad něco zbastlím a výsledek tady zveřejním.

Gogo

Některé technické parametry:

FM: 88-108MHz (příjem) – FM rádio
VHF: 136-174MHz (příjem/vysílání)
UHF1: 350-390MHz (příjem/vysílání)
UHF2: 400-470MHz (příjem/vysílání) – PMR
UHF3: 470-520MHz (příjem)
stupně výkonu: 1W/ 2.5W/5W
vestavěné FM rádio 88 – 108 MHz
duální display s možností práce v paměťovém či frekvenčním režimu
možnost pracovat ve UHF-VHF, UHF-UHF, VHF-VHF
200 pamětí s možností pojmenování jak z PC, tak přímo ze stanice
skenování pamětí nebo kmitočtů
vyhledávání subtónů protistanice
frekv. kroky: 5, 6.25, 10, 12.5, 15, 20, 25, 30, 50, 100 kHz
subtóny: 50x CTCSS, 208 DCS
squelch v krocích 0 – 9,
VOX
rozměry: 110 x 56 x 37 mm
LED svítilna
příslušenství kompatibilní s Kenwood

  1. #1 gogo 10.08.2015

    Ahoj,
    koukni na tento článek:
    http://padak.viridium.cz/?p=551
    Je to tam přesně popsaný. Podle toho by Ti to mělo jít naladit.

(nebude zveřejněn)

  1. Zatím žádné zpětné odkazy.